Etalage van de Nederlandse cultuur op Schiphol
bg
Twitter activiteit

Informatie

Airport Library op Schiphol is de eerste luchthavenbibliotheek ter wereld en een veelgeprezen voorbeeld voor meer dan twintig soortgelijke initatieven over de hele wereld. De bibliotheek wordt in onderzoeken van Schiphol door bezoekers als één van de beste verblijfsplekken op de luchthaven genoemd en verscheen in onder andere The New York Times

Airport Library bevindt zich aan de Holland Boulevard, het gebied tussen de E- en de F-pier waar passagiers die buiten de Schengen-landen reizen op een leuke manier kunnen ontspannen terwijl ze op hun vlucht wachten. In de bibliotheek kunnen ze kennis maken met wat de Nederlandse kunst en cultuur te bieden heeft. 

Hoe werkt het?

In Airport Library kan je Nederlandse literatuur of kinderboeken lezen, van klassiekers tot nieuwe publicaties. Blader door fotoboeken, verwonder je over de mooiste Nederlandse kunst, design en architectuur of verdiep je in de Nederlandse geschiedenis. Er is voor ieder wat wils! De bedoeling is dat de boeken van Airport Library (te herkennen aan een sticker en/ of aan een stempel in de binnenkant) in Airport Library blijven, zodat ook andere reizigers er gebruik van kunnen maken. Er zijn twee literatuurbakken waar reizigers hun eigen uitgelezen boeken kunnen achterlaten voor andere reizigers en die mogen uiteraard gewoon mee. 

Airport Library biedt reizigers voorbij de security terwijl ze wachten op hun vlucht:

  • 500 vertaalde boeken van Nederlandse auteurs, in meer dan veertig talen;
  • boeken over kunst, geschiedenis en Amsterdam;
  • digitale schermen met wisselende presentaties over Nederlandse cultuur;
  • wisselende tentoonstellingen over vooral Nederlandse literatuur.

De dagelijkse zorg voor de bibliotheek is in handen van vijf gepensioneerde bibliothecarissen, de 'airport librarians'. Eén van hen is actief op Twitter als @airprtlibrarian en heeft meer dan duizend volgers. Een mooie invulling van het vak van bibliothecaris!

Airport Library werd in 2010 als eerste luchthavenbibliotheek ter wereld geopend op initiatief van Probiblio, VOB en de openbare bibliotheken Amsterdam en Haarlemmermeer, met steun van Schiphol. In 3,5 jaar tijd trok deze bibliotheek meer dan 1,25 miljoen bezoekers. Inmiddels zijn er zo’n twintig internationale bibliotheekvoorzieningen op luchthavens.

In 2014 werd Airport Library vanwege de renovatie van de Holland Boulevard gesloten en afgebroken. De huidige Airport Library werd op 7 september 2017 geopend en was in beheer van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Per 1 juli 2019 wordt Airport Library beheerd door Probiblio in opdracht van het Nederlands Letterenfonds.

Samenwerkingspartners

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is de belangrijkste financier van Airport Library. En natuurlijk is Schiphol een belangrijke partner: facilitair, financieel, publicitair en inhoudelijk. 

Voor het verzorgen van de collectie en activiteiten werkt Airport Library samen met verschillende (culturele) organisaties in Nederland. Speciale vermelding verdient het Nederlands Letterenfonds dat alle vertaalde Nederlandse boeken levert, de meeste tentoonstellingen organiseert en meewerkt aan evenementen. Daarnaast hebben verschillende musea boeken gedoneerd of aangeboden tegen de inkoopprijs, waaronder het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Anne Frank Huis, Van Gogh Museum, Stichting Gispen Collectie en Bijzondere Collecties van de UvA. 

De nieuwe bibliotheek is opgebouwd uit 5.500 afgeschreven bibliotheekboeken gedoneerd door bibliotheken uit heel Nederland.

bg
Ready
for
take-off

Activiteiten

Huis van het boek & Airport Library presenteren 'Songs of war and peace - proud to be a beggar'

Maandag 24 augustus

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid na de Duitse bezetting. In het kader van de herdenking van de bevrijding presenteren Airport Library en Huis van het boek en de tentoonstelling ‘Songs of War and Peace - Proud to be a Beggar’. Lees meer

2019: Rembrandtjaar

Maandag 6 mei

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn, één van de grootste schilders van Nederland, overleed. Daarom wordt zijn leven en de Gouden Eeuw waarin hij leefde een jaar lang gevierd met fantastische tentoonstellingen en evenementen. Ook in de Airport Library is een kleine tentoonstelling te zien met boeken over Rembrandt. Lees meer

Fototentoonstelling De Mix in de Airport Library op Schiphol

Woensdag 30 januari

De Mix is een serie foto-opdrachten waarin hedendaagse Nederlandse fotografen zich laten inspireren door bestaand fotografisch werk uit een prive of museum collectie. Dat levert verrassende combinaties van fotografen en werken op. Van 31 januari tot en met 31 maart staan vier series van De Mix centraal in de Airport Library op Schiphol: De Koe met werk van Hans van der Meer (1955) en Cas Oorthuys (1908-1975), Missie met Andrea Stultiens (1974) en Paul Julien (1901-2001), Schiphol Slumberland met Jannes Linders (1955) en Frits J. Rotgans (1912-1978) en De Boswachter met fotografenduo Blummers & Schumm (1969) en Adolphe Burdet (1860-1940). Lees meer

Zandbak omgeving X